26 Ocak Dünya Gümrük Günü Anlam ve Önemi

26 Ocak Dünya Gümrük Günü Anlam ve Önemi

Dünya Gümrük Günü nedir? Ne Zaman Kutlanır? 

Dünyanın dört bir çevresindeki kuruluşların katkılarını ve önemini tanımak ve bilmek için her yıl 26 Ocak'ta düzenlenen etkinliktir. Uluslar arası ticarette güvenliğin sağlanabilmesi işin kolaylaştırılması ve toplumun korunmasında farkındalık yaratmak için yapılan etkinliktir.

Dünya Gümrük Günü Nasıl Belirlendi? Önemi Nedir?

Türkiye'ninde üyesi olduğu  eski ismiyle Gümrük İşbirliği konseyi olan 'Dünya Gümrük Örgütü'nün ilk kez toplandığı tarih 26 Ocak 1953 olduğı için bu tarih baz alınarak her yıl 26 Ocak tarihinde Dünya Gümrük Günü Kutlanmaktadır. 179 üyesi bulunan ve ticaretin %98'ini gerçekleştiren Dünya Gümrük Günü'nün her yıl teması farklıdır.

Ülkemizden Gümrük günü kutlama mesajları

Maliye Bakanı Özdemir Berova, ‘Dünya Gümrük Günü’ dolayısıyla yayımladığı mesajında gümrük camiasının gününü kutladı. 

“Temel amacımız, ülkemizi güvenlik, ekonomi ve toplum sağlığına yönelik tehlikelere, yasa dışı insan ve eşya giriş-çıkışlarına karşı korumaktır. Bu vesileyle, tüm gümrük çalışanlarımızı tebrik ediyor, gümrük işlemlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, başarılar diliyorum” dedi.

BAİP'ten Dünya Gümrük Günü mesajı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Dünya Gümrük Günü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Satıcı,

“Batı Akdeniz’in yanı sıra yurdun dört bir yanında görev yapan gümrük personelinin Dünya Gümrük Günü’nü kutluyoruz” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrük idareleri için veri analizinin büyük önem arz ettiğini belirterek,

"Verinin etkin şekilde kullanımının bir diğer yolu da yurt içinde ve dışında güçlü iş birlikleri oluşturmaktan geçiyor. İş birliği ve istihbarat mekanizmaları, hızlı ve güvenli ticaretin sağlanabilmesi, vergi kayıplarının ve kaçakçılık faaliyetlerinin en aza indirilebilmesi için hayati önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Samimihaber